Português español english deutsch nederlands

Photos

Photos

Les Auberges de Jeunesse - Fête de la musique 2011
Les Auberges de Jeunesse - Ambiance
Les Auberges de Jeunesse - Cuisine


Nos services

Nos services

Les Auberges de Jeunesse - header

Quoi de neuf ?RSS feed

Social Media

Newsletter

Recherche

Qui sommes-nous ?

Historisch overzicht en principes

Het concept van een Jeugdherberg ontstond bij het begin van de 20e eeuw in Duitsland. Richard SCHIRRMANN, onderwijzer van beroep, maakte met zijn leerlingen een uitstap zoals hij wel vaker deed. Die tochten duurden dikwijls verschillende dagen, en de kinderen overnachtten dan in boerderijen die ze onderweg tegenkwamen.

Op 26 augustus 1909 werd de groep verrast door een onweer. Ze vonden uiteindelijk beschutting in een school. De directeur gaf hen toestemming om een klaslokaal te gebruiken, en van een boer kregen ze stro om te slapen en melk voor het avondeten. De storm woedde de hele nacht. Terwijl de jongens sliepen, bleef Schirrmann wakker. Toen kwam hij op een idee…

Volgens hem konden de Duitse scholen perfect als nachtverblijf dienen tijdens de vakantie. De dorpen zouden beschikken over gezellige herbergen, gelegen op een dag stappen van mekaar, en er de jonge wandelaars kunnen opvangen.

De allereerste Jeugdherberg in de eigenlijke zin van het woord zag het licht in 1912. Hij werd ingewijd in het oude kasteel van Altena, in het westen van Duitsland. Volgens de wensen van Schirrmann werd het kasteel voorzien van twee slaapzalen met stapelbedden, een keuken, sanitair en een badkamer met douches.

Het concept had meteen succes. De beweging groeide snel in Duitsland, maar ook in Europa. Terwijl de eerste Jeugdherberg in 1912 zijn deuren opende, werden er in 1931 meer dan 2.600 andere geteld in 12 Europese landen, wat betekent dat er om de 2 of 3 dagen een nieuwe herberg werd geopend !

Aanvankelijk hadden de verenigingen van de diverse landen weinig onderling contact. Dat veranderde echter in 1932, toen in Amsterdam de eerste internationale conferentie plaatsvond. Al gauw zag een federatie het licht… Daarover leest u meer op deze pagina.

Wat is een Jeugdherberg vandaag ? Honderd jaar later is er natuurlijk veel veranderd… De jeugdherbergen hebben zich systematisch aangepast aan de veranderingen in de samenleving en zijn almaar moderner geworden. De meeste beschikken nu over de volgende voorzieningen :

-  Uitgeruste badkamer, privé- of gemeenschappelijk sanitair ;
-  Lakens ter beschikking ;
-  Cateringdienst en eetzaal ;
-  Ingerichte keuken ter beschikking van de gebruikers ;
-  Gemeenschappelijke zaal / salon ;
-  Vergaderzalen ;
-  Bar ;
-  Washok ;
-  Enz.


Ze zijn doorgaans het hele jaar open en beschikken over geavanceerde infrastructuur en voorzieningen. De voorlopige slaapzalen die tijdens de zomerperiode in scholen werden ingericht, behoren tot het verleden !

Uiteraard heeft elke nationale vereniging van Jeugdherbergen haar eigen infrastructuur. Als u meer wilt weten over onze vereniging in het bijzonder, klik dan hier !

Jeugdherbergen staan open voor iedereen : rugzakreizigers, groepjes vrienden, iedereen is welkom, ongeacht zijn leeftijd !

Als u zich bij onze vereniging wilt aansluiten, kijk dan op deze pagina.
Plan du site :: Concept : www.vertige.org  :: FAQ  :: Nos partenaires  :: Jobs & stages  :: Contact  :: Intranet  :: Privé