Mijn Jeugdherberg Burgertoer

Vanaf 1 juli 2020 kunt u de Youth Hostel Citizen Tour nemen en er UW Citizen Tour van maken. Organiseer uw Citizen Tour wanneer u maar wilt en met wie u maar wilt.

Programmeer een rondleiding door de Jeugdherbergen in ons netwerk (Wallonië en Brussel) en maak uw reis deel uit van een verantwoordelijke en burgerlijke aanpak. 

Uitgerust met een Citizen's Tour Passport, zult u naar bepaalde plaatsen moeten gaan die wij als essentieel beschouwen voor de realisatie van een Tour die als "burger" bedoeld is. De Tour wordt georganiseerd in thematische etappes en voor elk van deze etappes wordt u een lijst met activiteiten voorgesteld. (link naar Wat zijn de 6 thematische fasen?). 

In dit kader bent u vrij om een burgertour die bij u past te personaliseren en op te bouwen!

Er zijn twee versies: een korte versie, Le Petit Tour citoyen, en een lange versie, Le Grand Tour citoyen.

In elke etappe kunt u uw ervaringen met anderen delen en/of missies voltooien, uitdagingen aangaan... (Als u dat wenst, is deze Tour natuurlijk van u!). Je geeft het het gezicht dat je wilt).

Zodra uw Citizen Tour Paspoort gevuld is met stempels, kunt u erkend worden als Ambassadeur/drijder van de Youth Hostel Citizen Tour en kunt u met trots pronken met het Certificaat (diploma) dat bewijst dat u het gedaan heeft!

Waarom ga je op deze Citizen's Tour ?

  • om een reis te ondernemen in autonomie, van A tot Z
  • om uw reis zinvol te maken
  • om Wallonië en Brussel anders te ontdekken, op een verantwoordelijke en burgerlijke manier
  • om zich bij een netwerk aan te sluiten en zijn ervaring te delen met degenen die ook de Citizen's Tour doen.
  • het concept van verantwoord reizen te verdedigen door een jeugdherbergambassadeur/-droger te worden
  • om te reizen in een jeugdherberg
  • uitdagende

Neem een kijkje in de Frequently Asked Questions (FAQ) van de Citizen Tour om meer te weten te komen...

Hoe werkt het in de praktijk? Met een paspoort!

In de 1ste etappe wacht u een Jeugd Herberg Burgerpaspoort: het is een uniek document dat u voor de duur van uw reis bewaart. In elke fase wordt een stempel aangebracht. Dit paspoort is het bewijs dat u de hele Citizen Tour hebt afgelegd. Aan het einde van de Tour ontvangt u het Certificaat (diploma), waarmee wordt bevestigd dat u de Petit- of Grand Tour-citoyen hebt voltooid. Je zult zien dat dit paspoort na verloop van tijd, als je er voor zorgt, ook een mooi souvenir J

Op dit paspoort worden u enkele uitdagingen/opdrachten voorgesteld: het is aan u om te kiezen of u ze aanneemt of niet!

Het is aan u om de betekenis te vinden die u aan uw reis geeft, om uw reisroute tussen de verschillende hostels te bepalen... We hebben ervoor gekozen om een thematische oriëntatie te geven aan de verschillende etappes door enkele activiteiten/bezoeken te selecteren: het is aan u om uit deze lijsten de activiteiten te kiezen die een stempel op uw paspoort zullen verdienen!

Om de lijst met activiteiten te vinden: link naar Wat zijn de 6 thematische stappen ? 

Kleine of grote Citizen Tour? Kies uw Tour!

De Little Citizen Tour: u verblijft in 5 jeugdherbergen en voert 6 activiteiten/bezoeken uit (1 voor elk thema).

De Grand Civic Tour: uw tour gaat door alle jeugdherbergen (9 in totaal!) en u voert minstens 9 activiteiten/bezoeken uit (waarvan minstens 1 voor elk thema).

U hoeft niet op voorhand te beslissen of u op de Grand of Petit Tour citoyen wilt gaan: u zult zien hoe ver u komt als u stopt bij de Petit Tour of als u doorgaat op uw weg...

In hoeveel dagen?

Het zal afhangen van de keuzes die je maakt: jij bent het die je Toren bouwt, in alle vrijheid, volgens wat bij jou en je wensen past!

De eerste keuze die we moeten maken:

- Een rondtocht: de Petit Tour citoyen in een minimum van 6 opeenvolgende dagen (5 nachten) of de Grand Tour citoyen in een minimum van 10 opeenvolgende dagen (9 nachten). U kunt er natuurlijk voor kiezen om meerdere nachten in dezelfde herberg te verblijven als u de ontdekkingen wilt uitbreiden... Kortom, u gaat op avontuur, dat van het zwerven... U komt niet voor het einde van uw Citizen Tour terug naar huis.

- Een Citizen Tour (Small of Large) verspreid over meerdere maanden of meer dan een jaar! U plaatst de etappes wanneer u maar wilt in uw agenda: zo kunt u deze zomer beginnen met uw Tour en deze volgend voorjaar voortzetten! Dit is de ideale formule als je een weekendje weg wilt...

Hoe zit het met mijn bewegingen?

Aangezien u degene bent die uw route bouwt, beheert u zelf uw bewegingen.

Dus je zult keuzes moeten maken:

Welke manier van reizen? Openbaar vervoer, fiets, auto, carpoolen, wandelen...

Een of meer vervoerswijzen gecombineerd (de zogenaamde intermodaliteit)?

We nodigen u uit om uw keuzes te maken door te proberen de koolstofimpact van uw reis zoveel mogelijk te beperken ...

Moet ik me inschrijven? Moet ik reserveren?

Er is geen registratie.

Bij aankomst in de herberg waar u van plan bent uw Citizen Tour te starten, moet u zich aanmelden bij de receptie en krijgt u het "Youth Hostel Citizen Tour Passport". En u wordt gestempeld met de eerste stempel: de stempel van de eerste trap! Een kostbaar advies: zorg voor dit document en verlies het niet, want u zult het in elke etappe van de Tour Citoyen nodig hebben.

Voor boekingen heeft u de leiding! U boekt uw overnachting(en) in een jeugdherberg volgens uw planning. Als je ervoor kiest om de Tour in één keer te doen, d.w.z. zwerven, zorg er dan voor dat er in elk hostel ruimte beschikbaar is. Het kan zijn dat u de data of de volgorde van de etappes moet wijzigen - het is aan u!

Ook u kunt de tour/activiteit die u voor uw etappe heeft gekozen bij de toeristische of culturele actoren boeken. (Reserveren is niet altijd verplicht, kijk maar eens).

Hoeveel kost het?

Aangezien jij degene bent die je budget beheert, heb je alleen het antwoord... Het is tijd om je rekenmachine uit te schakelen! Vergeet niet rekening te houden met alle elementen: uw overnachting in een jeugdherberg, uw maaltijden en drankjes, uw reizen, de kosten van de activiteiten/bezoeken (wanneer deze niet gratis zijn). Je kunt daar stoppen of een paar centen voor bonussen plannen, "kraken"...

Wie kan de Citizen Tour doen en met wie? Solo, met familie, onder vrienden?

De Citizen Tour is voor iedereen toegankelijk: van de rugzakreiziger die gewend is te backpacken tot degene die graag met zijn of haar gezin met kinderen en in alle veiligheid reist. Het is ook mogelijk om in een kleine groep vrienden te reizen (in overeenstemming met de maatregelen die door de autoriteiten worden aanbevolen in het kader van het COVID19 -crisismanagement).

Zolang u het formulier kiest dat u aan uw Citizen Tour geeft, past u het aan uw manier van reizen aan of maakt u van de gelegenheid gebruik om een andere manier van reizen uit te proberen. Het is aan jou, alles is mogelijk!

Qua activiteiten/bezoeken is er voor alle leeftijden wat te doen! (Zie de praktische informatie over elke activiteit).

Nog momenten van ontmoeting of het delen van ervaringen tijdens mijn Citizen Tour?

Misschien kom je bij het ontbijt of in de lobby mensen tegen die ook de Citizen Tour doen, of misschien kom je wel andere mensen tegen! Ontmoeting en openheid naar anderen maken deel uit van de waarden van de Jeugdherbergen. We dwingen niemand om met anderen te ruilen, maar we doen alles wat mogelijk is door onze ruimtes en ons onthaal om ervoor te zorgen dat er ontmoetingsmomenten plaatsvinden.

Er is een Facebookgroep ("My Youth Hostel Citizen Tour") gecreëerd om de uitwisseling te vergemakkelijken en je de mogelijkheid te bieden om foto's te plaatsen van de uitdagingen die je kunt aangaan. Natuurlijk hoeft u zich niet aan te sluiten bij deze Facebookgroep, maar we bieden u wel een ruimte waar u uw ervaringen kunt delen met degenen die, net als u, de Citizen Tour doen. En wie weet... misschien kun je met een paar mensen die in een kleine groep willen reizen, een aantal etappes plannen. 

Hoe kan ik lid worden van de Facebook groep "My Youth Hostel Citizen Tour"?

U hoeft alleen maar op Facebook te zoeken om de groep te vinden door de naam in te voeren: "Mon Tour citoyen des Auberges de Jeunesse". Als je het eenmaal gevonden hebt, vraag dan of je je bij de groep wilt aansluiten.

Als u de groep niet kunt vinden, kunt u deze link volgen: XXX

Hoe wordt u ambassadeur/drinker?

Aan het einde van uw Tour ontvangt u een Certificaat (diploma) waaruit blijkt dat u de Petit- of Grand Tour-citoyen hebt voltooid. U wordt ook "benaderd" om te getuigen van uw ervaring of uw gedachten (met een tekst en foto's, een video of andere...). Als u akkoord gaat met een getuigenis, wordt u ambassadeur van de Tour citoyen des Auberges de Jeunesse. 

Ontdek de 6 thematische stappen

De stap - Natuur en ecotoerisme (Bouillon, Champlon, Malmedy)

Wanneer u denkt aan verandering van omgeving, ontkoppeling en het buitenleven, kunt u prachtige groene ruimtes, bossen, uitgestrekte natuurlandschappen visualiseren, en de wens om uw tas in te pakken is geweldig! En je verantwoordelijkheid is ook groot: als je ontsnapt in de natuur, kom je terecht in een omgeving die rijk is aan biodiversiteit die je moet behouden. Ontkoppeling gegarandeerd voor deze fase, maar ook bewustwording...

Ontdek de voorgestelde activiteiten >> L'Etape - Natuur en ecotoerisme (Bouillon, Champlon, Malmedy)


De stap - Sociale geschiedenis: voorbij vooroordelen (Charleroi, Brussel of Luik)

Tijdens het reizen worden we vaak geconfronteerd met het verschil, zelfs met angst voor de ander. Een angst die vaak gebaseerd is op vooroordelen, op vooroordelen... De carolos? Het zijn allemaal baraki's! Molenbeek? Stad van terroristen, immigranten...! De stakers? Allemaal lui, zoals de werklozen!  Reizen is een kans om diversiteit te ontmoeten. De burgerreiziger is degene die niet stopt bij vooroordelen, maar die de ander probeert te leren kennen door zich te interesseren voor zijn geschiedenis, zijn ervaring, zijn buurt... Dit is de houding die wij u in deze fase voorstellen!

Ontdek de voorgestelde activiteiten >> Het podium - Sociale Geschiedenis: Voorbij het vooroordeel

De stap - Geheugen (Champlon, Luik of Tou) rnai)

Er zijn 1001 redenen om te reizen. Voor deze stap willen we uw aandacht vestigen op het feit dat een reis ons soms naar historische plaatsen brengt waar wreedheden mensenlevens hebben getekend. Dit is wat we Herinnerings-Toerisme noemen. Een goed gekozen bezoek zal u eraan herinneren hoe nuttig het is om bepaalde feiten, bepaalde handelingen te onthouden en nooit meer te vergeten... zodat ze nooit meer gebeuren.

Ontdek de voorgestelde activiteiten >> het stadium - het geheugen

De stap – De kunst... ? (Charleroi, Malmedy, Mons, Namen, Doornik)

Als je door de stedelijke ruimte reist, kom je graffiti, fresco's, beeldhouwwerken, volksfeesten zoals het carnaval, gebouwen waar tentoonstellingen worden gehouden, artistieke evenementen, allerlei soorten creaties, concerten, films, modeshows... en op straat kom je ook mensen tegen waarvan de kleding je met verwondering vervult, die je verbijsteren of schokken toebrengen! Dit alles is in het domein van de kunst. Maar wat is trouwens het nut van kunst in de samenleving? Heb je je ooit afgevraagd hoe een samenleving zonder kunst, zonder cultuur eruit zou zien? Hoe zou het leven zijn in een stad zonder culturele ruimte? Hoe zou UW leven er uitzien? Dit zijn vragen die bij deze fase horen...

Ontdek de voorgestelde activiteiten >> l'Etape - L'art... kézaco ?

De stap – In de democratie (Brussel of Namen)

Vrij verkeer, zonder controle, is een luxe die alleen democratische samenlevingen hebben. Voor deze fase heeft u de mogelijkheid om plaatsen te bezoeken die zeer symbolisch zijn voor de democratie. Maar moet je echt voor een parlement staan om te onthouden dat je in een democratie zit? Kijk om je heen en vraag je af wat afhankelijk is van politieke keuzes. Kijk eens goed... en vraag je ook af of de actie die je onderneemt als je gaat stemmen invloed heeft op de evolutie van de steden en landschappen die je passeert als je op reis gaat.

Lees meer over de voorgestelde activiteiten >> de fase - In de democratie

De stap – Nieuwsoverzicht (Bouillon of Mons)

Vandaag de dag zijn we voortdurend in de aanwezigheid van een stortvloed aan informatie, maar toch is niet alles van gelijke waarde. Tussen officiële info en nepnieuws is er een kloof! En het is hetzelfde op het gebied van toerisme, internetoplichterij komt veel voor. Hoe moet ik het uitzoeken? Wat zijn de juiste reflexen om aan te nemen? Dat is het doel van deze stap, die u ook in staat stelt om terug te gaan in de tijd om de geschiedenis van de informatieverspreiding te begrijpen, omdat Google en Wikipedia niet altijd bestonden.

Ontdek de voorgestelde activiteiten >> het stadium - Nieuwsoverzicht

Delen